Waarom een Learning Record Store (LRS)?
Een Learning Record Store (LRS) is een digitale opslagplek waar learning data wordt verzameld uit verschillende bronnen waarin leeractiviteiten plaatsvinden. Laten we allereerst het verschil tussen LMS, LRS en LXP duidelijk maken. Wie LRS zegt, denkt namelijk ook al snel aan een LMS. Het grote verschil zit in het registreren van geboekte leeractiviteiten (LMS) en het registreren van de activiteiten die de learner onderneemt binnen het LMS. Een LXP-omgeving kan daarnaast ook uit aanvullende bronnen bestaan, zoals een intranet, CRM- en HRM-systeem. De einddoelen van een LRS: de leerreis zo optimaal mogelijk inrichten voor de eindgebruiker en voor organisaties om valide strategische beslissingen te kunnen maken over diverse L&D thema’s.
Waarom een LRS?
De hamvraag die je als organisatie moet stellen bij de inzet van een LRS is waar je de te genereren data voor wilt gebruiken. Met andere woorden; wat is het doel van het gebruik van een LRS voor jouw organisatie? Wil je de learning experience voor de gebruikers verbeteren? Wil je leergedrag en patronen ontdekken? Of wil je de data gebruiken om de (nog te ontwikkelen) content te optimaliseren? Zorg dat je deze vragen vooraf scherp hebt om de inzet van een LRS succesvol te maken.
Zeker in een divers leerlandschap kan een LRS een uitkomst bieden om inzicht te krijgen in de manier waarop de medewerker graag leert. Dit meet je via zowel de formele activiteiten die worden aangeboden (bijvoorbeeld klassikaal, e-learning), maar ook via bronnen als Google, YouTube en content libraries of externe expert-/kennisplatforms.
Ontwikkelingen binnen L&D
Op dit moment is de manier waarop men leert aan verandering onderhevig. Waar klassikale leervormen niet heel lang geleden nog mateloos populair waren, heeft het digitaal en virtueel leren door de huidige ontwikkelingen in rap tempo aan populariteit terrein gewonnen. Deze trend zal via de blended leervorm verder aantrekken. Wat we hebben geleerd over de afgelopen periode is dat opleiders steeds creatiever en flexibeler worden in de ontwikkeling van nieuw (virtueel) opleidingsaanbod.
Aan de andere kant zien ook learners steeds meer de voordelen in van deze nieuwe leervormen. Zij hebben meer regie over het flexibel inrichten van het eigen leerproces. De reistijd neemt af, de beoordeling van virtuele vs. klassikale trainingen verschilt nauwelijks van elkaar en de face-to-face interactie maakt plaats voor online samenwerken, discussiëren & reflecteren. Dit resulteert vervolgens weer in het vergaren van nieuwe inzichten, het vergroten van het aanpassingsvermogen en het opbloeien van creativiteit. Het echte gemis blijft natuurlijk wel het keuren van de kroketten op de trainingslocatie.
Daarom Anotherday!
Organisaties die kiezen voor een LRS doen dit mede zodat ze beter zicht houden op de ontwikkeling van de medewerkers en uiteraard als tool om als organisatie adequaat te kunnen anticiperen op de actualiteiten en ontwikkelingen binnen L&D. Bloomville biedt met Anotherday de mogelijkheid om deze gewenste inzichten te genereren. Anotherday is namelijk voorzien van een geïntegreerd LRS. Benieuwd naar de manier waarop Anotherday en het LRS van meerwaarde kunnen zijn voor jouw organisatie? Wij bespreken graag de opties!